4.12.2009

Taiteilija ja kansainväliset suhteet

Viime viikkoina Suomen tiedotusvälineissä on kohistu Sofi Oksasen Tanskan tv:lle antamista lausunnoista, joissa hän kritisoi suomalaisen yhteiskunnan ja suomalaisten miesten väkivaltaisuutta. Monille tapausta seuranneille koko hässäkkä tuntui varmaankin naurettavalta myrskyltä vesilasissa, mutta toisaalta tv-esiintyminen jaksoi kuohuttaa mieliä varsinkin internetin keskustelupalstoilla. Venäjäntutkijan ominaisuudessa en voinut olla leikittelemättä ajatuksella, millaisia tulkintoja vastaavista kommenteista ja sitä seuraavasta mediakohusta olisi tehty, jos maataan kritisoiva taitelija olisikin ollut venäläinen ja kommentit olisi Tanskan tv:n sijaan esitetty kotoisen Yleisradiomme taajuuksilla.

Elokuussa 2008 mediassa kohistiin päätöksestä olla kutsumatta Oksasta Pietarissa järjestettyyn Suomen konsulaatin runoiltaan. Pääkonsulin mukaan kutsun peruuntumisen syynä oli se, että Oksanen ei ole runoilija, vaan kirjailija. Oksanen itse arveli, että hänen osallistumisensa peruuntuminen liittyi hänen aiempiin Venäjää kritisoiviin lausuntoihinsa. (HS 5.8.2008). Tulloin "virallinen" Suomi, ulkoministeri Stubb mukaanlukien nuhteli konsulaattia päätöksestä. Pidettiin pöyristyttävänä sitä, että kirjailijan matka Venäjälle estyi. Helsingin Sanomien (9.8.2008) mukaan Stubb kommentoi asiaa sanomalla: "Pidän häntä erittäin lahjakkaana ja erittäin raikkaita mielipiteitä ilmaisevana henkilönä. Niin että antaa palaa vaan ja konsulaattiin lausumaan runoja".

Missä välissä Oksasen raikkaista mielipiteistä tuli uhka Suomen brändille ja kansainväliselle maineelle? Tapahtuiko se sillä hetkellä, kun hän suuntasi tarkkaavaisen katseensa Venäjän ja Viron suhteista tänne kotimaamme kamaralle?

Voisin kuvitella, millainen puhina täällä nousisi tilanteessa, jossa Suomessa vierailevan venäläisen taitelijan kotimaastaan lausuvat kriittiset kommentit teilattaisiin Venäjän tiedotusvälineissä. Todennäköisesti taustalla arvioitaisiin olevan vähintäänkin valtiollinen salaliitto, jolla uskottaisiin pyrittävän vaikuttamaan vuoden 2012 presidentinvaalien tulokseen. Voin jo nähdä mielessäni tv-toimittajan innosta hehkuvan katseen, kun hän saa haastateltavakseen oikean dissidentin, yhteiskuntaan kriittisesti suhtautuvan venäläisen taitelijan.

Kuinka kummassa venäläisten taitelijoiden sananvapaus on niin paljon arvokkaampaa kuin suomalaisten? Jokseenkin pöyristyttävänä pidin radiosta kuulemaani kommenttia, että onhan sillä Oksasella oikeus kritistoida suomalaista elämänmenoa, mutta miksi se piti mennä tekemään valtiorajojen ulkopuolella. Pidetään siis mölyt mahassa, kun liikutaan ulkomailla mutta mölistään kunnolla, kun muunmaalaiset yrittävät tukkia maanmiestensä suut vastaavassa tilanteessa.

Niin että antaa palaa vaan!

Tiina Sotkasiira

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti