16.2.2011

Toimistohotelleja maaseudulle

Kuuntelin Joensuussa 14.2. 2011 järjestetyn Tarvitaanko maaseutua? –seminaarin paneelikeskustelua. Taas kerran pohdittiin lyhyesti etätyön mahdollisuuksia ja vaikeuksia; miten etätyön tekemistä voisi helpottaa?

Kuulun itse niin sanottuihin etätyöntekijöihin. Tosin en miellä, että työni on etäällä, vaan työpaikka on etäällä. Työt kulkevat koko ajan mukana läppärissäni. Teen joka toisen viikon töitä kotonani. Tarvitsen printteriä, vaikka pyrin välttämään sen käyttöä niin paljon kuin mahdollista. Tallennan artikkelit ja muun tallennettavissa olevan materiaalin koneelleni. Olen opetellut lukemaan ne näytöltä. Satunnaisesti tarvitsisin skanneria, joskus kopiokonetta. Kotona työskennellessäni hoidan videoneuvottelut ACP-tekniikalla; silloin kun se toimii. Työt sujuvat tekniikan satunnaisesta reistailusta huolimatta. Vaikka elämä kotikylässä on vilkasta, kaipaan välillä työyhteisöä ja turinatuokioita.

Meneillään olevassa tutkimusprojektissamme tarkastelemme kirkonkylien tilannetta sekä kuntaliitosalueilla että muissa kunnissa. Erityisesti kuntaliitosten seurauksena kirkonkylillä sijaitsevat kunnantalot ovat tyhjillään. Monissa kunnissa on tyhjillään myös kouluja. Kaikissa tapauksissa mietitään kuumeisesti mitä tyhjillään oleville rakennuksille voisi tehdä. Samaa olemme miettineet projektissamme.

Olemme esittäneet, että nämä tyhjät rakennukset voisi saada hyötykäyttöön muuttamalla ne toimistohotelleiksi. Kaupungeissa näitä jo on. Hotellin yrittäjä hankkisi tarvittavat fasiliteetit, eikä etätyötekijöiden tarvitsisi ostaa omia koneita ja laitteita. Työhuoneita vuokrattaisiin kohtuuhinnalla ja nettiyhteydet olisivat kunnossa. Huoneita voisivat vuokrata toki myös muut työtiloja tarvitsevat. Kunnantaloissa on yleensä keittiötilat ja muista saisi sitä kaivattua kahviseuraa. Ehkäpä kylän kahvilayrittäjällä menisi vähän paremmin. Tällainen toiminta joka tapauksessa kannustaisi etätöihin ja säästäisi työntekijöitä. Monet ajavat joka päivä töihin useita kymmeniä kilometrejä suuntaansa. Toimistohotellit auttaisivat turhasta ajelusta luopumisessa ja tyhjillään olevat rakennukset saataisiin hyötykäyttöön. Toivottavasti toimistohotelleja nousisi maaseudulle ripeään tahtiin. Ainoa uhka lienee, että niitä pyörittävät yrittäjät hinnoittelevat ne liian kalliiksi.

Tuija Mononen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti