24.3.2010

Excuse me, is it possible to upgrade?

Esimerkiksi lentolippua ostaessa, kannattaa tiedustella: ”Is it possible to upgrade?” Meillä kaikilla on mahdollisuus tavoitella paikkamme ylentämistä. Jos et varsinaisesti kuulu business luokkaan, kannattaa kuitenkin tiedustella. Voit saada parempaa palvelua ja hyvää oloa, mutta perushintaan.

Mietin tätä asiaa työmotivaation osalta. Nimittäin motivaatio liittyy työhyvinvointiin. En tiedä onko se mediaattori vai moderaattori, mutta kuitenkin. Sen ainakin tiedän, että motivaatio ei parane sillä, että sanotaan: ” Teidän täytyy olla motivoituneita tähän, muuten tämä ei onnistu.” Motivaatio ei myöskään kasva jos todetaan, että koska te ette itse osaa, me teemme tästä hallinnollisen toimenpiteen. Motivaatio ei myöskään nouse sillä, että järjestetään muutoskoulutus, ja samalla ilmoitetaan, että johtoporras ei tule olemaan paikalla, koska on muita kiireitä. Mistä siis motivaatio tulee? Minuun iski motivaatiopuuska, kun kävin vähän reissun päällä ja sain hyvää (innostunutta) palautetta työstäni. Lähdin merta edemmäs kalaan ja se kannatti!

Mutta miksi niin yksinkertainen asia, kuin arvostuksen saaminen, voi olla niin hankalaa? Luulisi nimittäin, että kannustuksen ja hyvien kommenttien antaminen on kaikille ilmaista. Ilmeisesti se ei olekaan sitä. Tähän täytyy liittyä jotain sosiaalisia prosesseja: oman sosiaalisen statuksen jakaminen ei ole ilmaista. Meidän päässä pyörii joku mantra siitä, että osaamisen jakaminen voi jotenkin olla haitallista. Taloustieteellisesti ajatellen tietysti, noh, tiedosta (immateriaali tuote) täytyy saada rahaa. Verkostoituminen sisältää riskin menettämisestä, vaikka eihän kukaan oikeasti menetä tietoaan ja ymmärrystään, vaikka jakaisi sen toisen ihmisen kanssa. Teoreettisesti katsoen verkostoituminen lisää sosiaalista pääomaa, mutta ilmeisesti sitä ei vielä liitetä kuitenkaan todelliseen arvovaltaan tai arvoon. Toki tässä jakamisessa on se pelko, että imuun tarttuu muita, jotka menevät sitten ohi ja lopulta jään itse nuolemaan näppejäni.

Turusta minulle laitettiin sellaisia terveisiä, että kannattaa teidänkin koittaa kehittää bonus yliopistoa. Se ei ollut ihan onnistunut heillä, mutta täällä hyvinkin… Otetaan paikallinen ketju mukaan rahoituksemme ja annetaan bonusta saaduista pisteistä (op tai laatupisteet jne.). Bonus voisi olla myös immateriaalia: sosiaalista pääomaa, uusia ajatuksia ja tiedon kumuloitumista. Jos jotain kiinnostaa idean kehittely, ottakoon minuun yhteyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti