21.1.2010

Strategiasta ja tavoitteista

Itä-Suomen yliopisto on ensi töikseen kaivanut haudastaan vasta keväällä 2009 valmistellun strategian. Tällä kertaa painoaloja ja kehittämiskohteita on luvattu vähentää ja tiivistää. Samalla ajatuksena on rakentaa malli, joka ohjaa yliopiston rahoitusta jatkossa - onko kyse ruuvipuristimesta vai kannustimesta, sen saa jokainen päättää. Lisärahaa ei varmasti ole luvassa, joten jonkinlaista ohjailua tässä voi nähdä. Mihin siis pyritään?

Selkeitä mittareita on nykyisten keskustelujen perusteella tiedossa kolme: valmistuvat maisterit, valmistuvat tohtorit ja kansainväliset referee-artikkelit. Näistä ylivoimaisesti tärkein on tuo viimeksi mainittu kv-julkaiseminen. Maistereita näyttää tulevan sopivasti, tohtoreita on liiankin kanssa, joten resursseja eli työaikaa on siirrettävä kansainväliseen julkaisutoimintaan, yliopistolla tuumataan.

Laitoksilla mietitään nyt, mistä karsitaan jos jotain pitää lisätä? Osallistumista kansallisiin tiedeyhteisön rientoihin? Opettamista ja ohjausta? Hakemusten tekoa? Entä miten päästään uudenlaiseen työprosessiin, jonka loppupäässä olisi enemmän kansainvälistä toimintaa: tutkijavaihdon edistäminen, niiden viimeistelemättä jääneiden konferenssipapereiden julkaiseminen, hyvät suhteet kv-journaalien ihmisiin ja ajantasaiset tiedot niissä käytävästä keskustelusta. Kaikki myönteisiä ja motivoivia asioita.

Vai olisiko lyhin tie sittenkin omien julkaisujen perustaminen: netissä julkaistavia referee-tasoisia jurnaaleja varmaan polkaistaankin liikkeelle lähiaikoina runsaasti. En tiedä riittääkö kaikille lukijoita, mutta kirjoittajista ei ole puutetta.

Pekka Suutari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti