5.2.2010

I thinks so I exists, ajattelen siis olen

Musiikin kieli on kansainvälinen ja niin on myös muiden taiteiden kieli. Niitä ei tarvitse välttämättä ymmärtää, mutta niistä voi imeä itseensä sopivat vaikutteet. Toisin on kyse puhutun kielen kohdalla.


Keskustelimme tänään Runebergin päivänä tieteenkielestä täällä Karjalan tutkimuslaitoksella. Synteesinä vedän keskustelussa sellaisen johtopäätöksen, että jokainen tutkija kirjoittaa oman tieteenalansa mukaan valiten itselleen keskeisen kohdeyleisön ja sitä kautta myös kielen. Toisaalta kuitenkin on tieteen sisäänpäin lämpiävyyden ja ummehtuneisuuden välttämiseksi myös tuotava omaa tutkimustaan kansainvälisen tiedeyhteisön tavoitettavaksi. Tässä on apuna englannin kieli, joka on jostain syystä nyt vain valikoitunut ns. yleiskieleksi.


Keskustelussa kuitenkin jäimme pohtimaan, sitä kuinka kieli vaikuttaa ajatteluumme, yhteiskuntamme tasa-arvoon tai yliopiston kolmanteen tehtävään eli alueelliseen vaikuttavuuteen. Kuinka ymmärrämme asiat, jos käytössämme on ns. vieras kieli tai kuinka toteutamme kasvatus ja sivistystehtävää, jos oma yhteiskuntamme ei pysty ymmärtämään kirjoitustamme. Toisaalta, niinpä, kuinka moni nykyisin saa selkoa väitöskirjateksteistä, jotka vilisevät erityistermistöä ja usein niihin huomaamattamme sujahtaa esimerkiksi englannin sanajärjestykset.


Jaa-jaa. Itse aion omalta osaltani yrittää kantaa korteni kekoon ja pyrin jossain välissä myös tuottamaan englanninkielistä tekstiä. Kunhan ensin olen kirjoittanut ja ajatellut asiani suomeksi. Tiedostan, että nämä suomenkieliset raporttini yms. eivät välttämättä lisää laitoksemme indikaattorien mukaista tulosta. Luotan samalla kuitenkin siihen, että jossain vaiheessa niitä taas arvostetaan, kunhan indikaattorit vaihtuvat. Lisäksi itse henkilökohtaisesti koen saavani paljon tästä sidosryhmäyhteistyöstä, jossa tapaan paikallisia toimijoita. Se tarjoaa minulle jatkuvaa dialogia ja dilemmoja käytännön ja tieteen välissä, joita ilman tutkimukseni jäisi leijumaan teoriasfääreihin eikä koskaan tapaisi sitä maankamaraa, jossa kuitenkin elämme.


Jos kirjoitammekin tuloksiamme jatkossa enenevässä määrin muilla kielillä, jatkakaamme tänne blogiin kirjoittamista sillä kielellä, jonka katsomme sopivaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti