9.2.2010

Vesilinnun elämää

Terveisiä Tampereelta Labour netin seminaarista! Tammerkosken sillan alla kuohuu, niin kuohuu myös meidän laitoksen yläpalkissa. ISY logo vetää muuten niin seesteiseen joenpintaan jälkensä… Onko kuva symbolinen? Karjalan tutkimuslaitos elää tyvenessä, mutta muualla kuohuu. Mehän kyllä tiedämme, että Pielisjoen pinta on petollinen, sen alla on vaarallisia virtauksia.


Puhuimme seminaarissa uimaan oppimisesta. Tohtorikoulutuksessa on kuulemma joskus ollut sellainen meininki, että heitetään porukka veteen ja katsotaan, kuka oppii uimaan. Nyt kuitenkin pyritään tukemaan opintoja edes hieman ja antamaan jotain suuntaakin. Metaforana haluttiin pikemminkin käyttää junarataa: opiskelija määrittelee minne halua mennä ja hänet lähetetään matkaan, matkan varrella on kuitenkin osattava tehdä oikeita valintoja ja vaihtoja loppuun päästäkseen. Matka on silti tukevammalla pohjalla.


Minä olen kuitenkin polskinut jo aikani tuolla Karjalan tutkimuslaitoksen tyvenessä ankkalammessa. En ole enää täysin untuvikko ja tunnistin itseni tuosta uimaan opettelun metaforasta. Pyllähdin untuvikkona tähän jokeen, mutta olen jo hieman kehittänyt vesilinnun ominaisuuksiani. Minulle on kasvamassa jonkinlainen öljyinen höyhenkerros, joka hylkii pientä tihkusadetta. Osaan jo hieman puolustaa näkemyksiäni. Olen myös oppinut pitämän pääni pinnalla, mutta jos ja kun uppoan, tajuan olla hengittämättä, kunnes taas pääsen pinnalle. Olen siis todennut, että välillä tulee vaikeuksia niin tutkimuksessa kuin muussakin työssä, joten silloin kannattaa vain hieman potkia kovemmin ja pidättää hengitystä.

Toisaalta minusta tuntuu, että vaikka polskutan kovasti, en pääse eteenpäin. Seuraava tavoitteeni voisikin olla se, että oppisin käyttämään pyrstöäni oman suuntani määrittelemiseen. Toisaalta voi olla, että räpyläni ovat vielä kehittymättömät. Pyrstöni on niin leveä, että se ei ohjaa minnekään ja räpyläni liian pienet, jotta saisin voimaa potkuihini.

Kun nämä ongelmat on korjattu, olenkin jo valmis vesilintu. Tuleeko minusta sorsa? Ei, minusta tulee villihanhi ja muutan etelään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti